maanantai 8. joulukuuta 2014

Perehtymistä housuihin







Tyttöystävän vaatekaapista löytyi H&M:n mustat, lahkeistaan alaspäin kapenevat, ”pillifarkut”, joissa on kaareva leikkaussauma takakappaleen yläosassa. Housut koostuvat kuudesta kappaleesta, plus taskut ja vyötärökaitale. Housujen materiaali on 75 % puuvillaa, 23 % polyesteria ja 2 % elastaania, ja ne saa pestä 40 asteessa ja silittää kahdella pisteellä.

Housuissa on kapea, kahdesta kappaleesta koostuva vyötärökaitale jossa on päällitikkaukset ylä- ja alareunassa ja todennäköisesti tukikangas välissä. Alareunan tikkaukset todennäköisesti kiinnittävät vyötärökaitaleen miehustaan. Housuissa on vetoketjuhalkio litsillä ja metallinen vetoketju, sekä nappi. Housujen miehustassa on molemmilla puolilla farkkutaskut, joista oikeassa on farkkutaskuun kuuluva kellotasku. Taskupussit on valmistettu ohuesta puuvillakankaasta. Takana on farkuissa perinteisesti takataskuina käytetyt päällitaskut. Haara- ja sisäsivusaumat ovat katesaumoja. Sivuilla olevat vyölenkit on ommeltu viistoon ja niiden toinen pää on ommeltu sivusauman väliin. Molemmissa lahkeissa on ulkosivussa koristeena näkyvä vetoketju, jonka saa myös halutessaan auki.





Seuraava valintani on Dorothy Perkinsin, Zalandolta bongatut, vähän nilkkapituista lyhyemmät, suorat housut.  Housuissa on edessä kaksi muotolaskosta, yksi kummankin etukappaleen yläreunassa, keskellä. Muotolaskokset on häivytetty vaatteeseen yhdistämällä sen kärki prässättyyn taitteeseen. Housut koostuvat neljästä kappaleesta, plus taskupussit ja vyötärökaitale. Miehustakangas on 76 % polyesteria, 18 % viskoosia ja 6 % elastaania, ja sen saa pestä 40 asteessa.

Housuissa on sivusauman yhteydessä taskut, sekä takana molemmilla puolilla yhden kaitaleen napinläpitaskut. Vyötärökaitale on kapea ja housuissa ei ole vyönlenkkejä. Housujen lahkeet on käännetty ”ulospäin”, muistuttaen hieman päärmettä. Voi olla, että ne on myös tikattu sivusaumasta pysymään näin. Miehustassa on vetoketjuhalkio litsillä, sekä todennäköisesti jonkinlainen piilonappi.



Viimeisenä valitsin Soyaconceptin siniset farkut jotka löytyvät myös Zalandon valikoimista. Näissäkin farkuissa on leikkaussauma takana ja housut koostuvat kuudesta kappaleesta, plus vyötärökaitale ja taskut. Housujen materiaali on 67 % puuvillaa, 19 % polyesteria, 11 % viskoosia ja 3 % elastaania. Farkut saa pestä koneessa 40 asteessa. 

Housuissa on edessä perinteiset farkkutaskut kellotaskuineen. Takana on päällystaskut, joita on laitettu kaksi sisäkkäin, ulkonäöllisistä syistä. Farkuissa on edessä näkyvä napitus ja napituskaitale on viisto, tehden housuihin mielenkiintoisen yksityiskohdan. 



torstai 4. joulukuuta 2014

Hameen tuotekortti

Aloitin hameen valmistuksen ottamalla mitat asiakkaastani 29.10 ja samalla täytin hänen kanssaan asiakastietolomakkeen ja juttelemalla millaisen hameen asiakkaani, eli tyttöystäväni haluaisi. Hän toivoi suhteellisen lyhyttä, ”kouluhame” tyyppistä vekkihametta joka olisi ommeltu punaisesta, skottiruutuisesta kankaasta.

30.10. Aloitin hameen työstämisen piirtämällä peruskaavan ja tekemällä kuosittelusuunnitelman. Pääsin myös tekemään itse kuosittelua, jota jatkoin vielä 31.10. Valmistin proton 6.-7.11. ja sovitin sitä 11.11.


Peruskaava ja kuosittelusuunnitelma pienoiskoossa, 1/4.




Peruskaavan piirtämistä.


Kuosittelu.


Proton valmistusta.


Valmis proto.


12.11. Tein sovituksen jälkeiset kuosittelumuutokset, joita ei tullut paljoa, sillä proto istui niin hyvin. Helmaa piti vain pidentää neljä senttiä, jotta sen saisi pikeerattua. Valmistin leikkuukaavan ja kävin ostamassa kankaat. Aloitin kankaiden leikkaamisen ja jatkoin sitä 13.11., jolloin pääsin jo ompelemaan.


Nämä ovat proton leikkuukaavat, mutta ne ovat lähes identtiset varsinaisten leikkuukaavojen  kanssa, ainoa muutos oli että helmaan lisättiin 4 cm. 


Vuorin kuosittelusuunnitelma pienessä koossa, 1/4.



Vuorin kuosittelu.


14.11. Sain ommeltua hameeni siihen vaiheeseen, että pystyin sovittamaan sitä asiakkaalleni. Hame istui hyvin ja pituus oli sopiva. 19.11. Jatkoin hameen valmistusta ja kaavoitin vuorin. Hameen tuli valmistua 20.11., mutta jouduin ompelemaan mm. piilovetoketjun useampaan otteeseen uudelleen. Tämä hidasti työtäni siinä määrin, etten ollut tuolloin valmis, vaan hame jäi vuorin helman päärmettä ja miehustan helman pikeeraamista vaille valmiiksi. Sain hameen lopulta valmiiksi 4.12., sillä olin välissä reissussa Lontoossa ja kipeänä.





Uskoisin, että seuraavaa asiakastyötä, eli housuja, valmistaessa saan aikataulutuksen toimimaan paremmin. Esimerkiksi kaavojen piirtämiseen ei varmaan mene enää niin paljoa aikaa, kuin mitä hametta piirtäessä meni.








Hameen työjärjestys

  1. Kiinnitä tukikankaat kaarrokekappaleisiin ja vetoketju halkioon.
  2. Ompele kaarrokekappaleet kiinni toisiinsa sivusaumoista.
  3. Ompele sitten kaarrokekappaleet yhteen yläreunasta. Muista laittaa hakit, jotta saat kappaleet kohdistettua oikein!
  4. Silitä myötälaskokset tarkasti hakkien mukaan miehustakappaleeseen. Ompele apuommel yläreunaan pitämään laskokset paikoillaan.
  5. Ompele oikea sivusauma.
  6. Ompele kaarroke kiinni miehustaan, oikeat puolet vastakkain. Ompele kiinni vain kaarrokkeen etukappaleesta!
  7. Ompele vasen sivusauma vetoketjuhalkioon asti.
  8. Huolittele saumavarat ja silitä ne auki. Huolittele myös helma.
  9. Ompele piilovetoketju kiinni hameeseen. Taita yläreunaan jäävä ”ylimääräinen” vetoketju kaarrokkeen mukana alas ja ompele nurjalta puolelta.
  10. Valmista vuori ja ompele vuori kiinni hameeseen.
  11. Ompele vuorin ja miehustan saumavarat yhteen.
  12. Pikeeraa helma. Tarkista helman pituus.
  13. Huolittele vuorin helma ja tarkista sen pituus suhteessa miehustan helmaan. Ompele vuorin helmaan päärme.
  14. Silitä!

Hoito-ohje:

Päällikangas:
63 % polyesteri
34 % viskoosi
3 % elastaani

Vuorikangas:
75 % triasetaatti
25 % polyesteri

Skottiruutuisen päällikankaan saisi pestä 40-asteessa, mutta koska vuorikankaan pesu on sallittu vain 30-asteessa, suosittelisin hameen pesulämpötilaksi 30-astetta. Molempien kankaiden pesuohjeissa kehotetaan valitsemaan ohjelma jonka mekaaninen vaikutus on pienempi. Kumpaakaan kangasta ei saa valkaista, tai rumpukuivata. Molempien kankaiden kemiallinen pesu on sallittu ja ne on silitettävä maksimissaan 110-asteessa.


Kustannuslaskelma:

Päällikangas 17,90 e/m
Määrä 1,8 metriä, hinta 32,22 e

Vuorikangas 5,40 e/m
Määrä 1 m

Langat
Piilovetoketju
Tukikangas

Työtuntimäärä 60 h

Tuntipalkka 30 e/h