keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Tuotesuunnittelu



Yllä piirtämäni kuvat tuotesuunnitelutehtävää varten. Kameralla otetut kuvat eivät ihan tee oikeutta piirustuksille, mutta jotain ideaa saa kuitenkin. Aloitin molempien piirtämisen luonnostelemalla vartalon lyijykynällä käyttäen apuna Muoti piirtäminen, väri ja tyyli -kirjaa. Sitten piirsin vaatteet lyijykynällä myöskin, kunnes ohutkärkisellä mustalla tussilla piirsin luonnokset puhtaaksi. Molemmissa on käytetty värittämiseen huopakyniä sekä valkoista peitetussia. Mekon värittämiseen käytin myös pastelliliituja. Olen itse melko tyytyväinen tuohon mekkokuvaan, idea tuli helposti sillä aihe oli mielekkäämpi kuin urheiluvaatekuvassa. 

Vaatetusompelijan on hyvä osata piirtää ajatuksiaan ja ideoitaan tuotesuunnittelun muodossa paperillekin, sillä se selkeyttää itselleenkin että mitä on lähdössä tekemään. Lisäksi välillä voi olla se tilanne, että asiakas ei tiedä ollenkaan minkälaista vaatetta haluaa eikä ole löytänyt oikein ideakuviakaan. Tällöin on hyvä jutella asiakkaan kanssa ja sen pohjalta piirtää muutamia luonnoksia joiden pohjalta on helpompi työstää ideoita. Piirtäessä tulee myös helpommin suunniteltua luovempia vaatteita kuin se että napsisi suoraan valmiista vaatteista ideat  - tuollaiset taskut ja tuollainen helma. Sen lisäksi, esimerkiksi teatteri- tai puvustusvaatteita ajatellessa on helpompi hakea visuaalista ilmettä ja "fiilistä" kun itse piirtää ajatuksiaan paperille. On myös helpompi hahmottaa sopivatko suunnitellut värit ja kuosit yhteen kun ne näkee paperilla vierekkäin.

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Työssäoppimassa pt 1

Työssäoppimista on ehtinyt kulua jo kaksi viikkoa kun istun kirjoittamassa tätä! Aloitin työssäoppimisjaksoni 10.2. OutInDesignella ja aika on kyllä kulunut hurjan nopeasti. Kohtahan se on jo huhtikuun alku ja työssäoppimisen loppu... Ei kuitenkaan mennä asioiden edelle, vaan keskitytään siihen mitä olen tähän mennessä päässyt tekemään.

Ensimmäisellä viikolla Outilla oli työn alla ja viimeistelyvaiheessa mainoskampanjaa varten tilattu maskottipuku, jonka kanssa pääsin heti auttamaan. Maskottipukuja tehdään aika paljon käsin ompelemalla ja liimaamalla, koska joitakin kohtia on mahdoton ommella koneella. Näihin osiin kuuluivat esimerkiksi kyseisen maskotin jalat, joita pääsin ompelemaan. Ompelu on näin amatöörin käsin varsinkin hidasta, sillä materiaali on paksua, Onneksi käyrä neula vähän helpottaa tätä hommaa!



"Nilkkoihin" ommeltiin vielä karvakangasta päälle koristeeksi. Otuksen päähän sommiteltiin laskettelulasit ja minä ompelin "kiristyshihnan" kiinni otukseen. Tässä hommassa hiusklipsi oli avuksi sillä sen avulla sai karvat pidettyä poissa tieltä.


Torstaihin mennessä puku oli valmis ja se käytiin noutamassa. Kyseisen kaverin menoa voi muuten seurailla TÄÄLTÄ. Torstai sujui muuten paikkojen siivoilun merkeissä, mikä oli ihan hyvä sillä opin hieman missä mitäkin tavaroita säilytetään ja mitä kaikkia materiaaleja Outilta löytyy. 

Tällä viikolla alkoi uusi pukuprojekti, jossa pääsen käsittelemään nahkaa joka on minusta hurjan mielenkiintoista. Alkuviikosta leikkasin Outille tarvittavia paloja nahasta. Nahassa on se hyvä puoli että siihen voi huoletta piirtää nurjalle puolelle esimerkiksi kuulakärkikynällä. 


Palojen asettelu nahalle oli haasteellista sillä taloudellisuus pitää ottaa tarkkaan huomioon, koska nahka on hintavaa eikä sitä saisi mennä yhtään hukkaan. Lisäksi nahassa on kuviointi, jonka mukaan palat tuli leikata ns. "langansuuntaan". 


Torstaina pääsin itsekin vähän kokeilemaan nahan ompelemista ja yllätyin siitä, miten helpolta se loppupeleissä tuntui. Totta kai materiaalin paksuus aiheuttaa omat ongelmansa, mutta hyvällä koneella ja muilla oikeilla välineillä siitä kuitenkin selviää. 






keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Housujen tuotekortti




TYÖJÄRJESTYS

  1. Kiinnitä tukikankaat vyötärökaitaleeseen ja taskunsuihin.
  2. Huolittele haarakoukku.
  3. Valmista taskut.
  4. Ompele sivu- ja sisäsaumat.
  5. Ompele haarasauma.
  6. Valmista vyötärökaitale. Sovita housut.
  7. Ompele etuhalkioon vetoketju litsillä.
  8. Ommellaan vyötärökaitale kiinni miehustaan.
  9. Huolittele lahkeensuut. Valmista upslaakit.
  10. Ompele hakaset.
  11. Silitä.




Kuosittelusuunnitelma 1/4 koossa.



Kuositellut kaavat.

Leikkuukaavat.

Leikkuusuunnitelmaa.

Työskentelyaikataulua

Ennen joulua: 
- Mittojen otto  
- Peruskaavan piirto
- Kuosittelusuunnitelma ja kuosittelu

8.1. Proton valmistusta
9.1. Proton valmistusta
12.1. Proton sovitus
13.1. Kuosittelumuutokset
21.1. Leikkuukaavojen piirto ja työjärjestyksen hiomista
27.1. Leikkuukaavojen viimeistely, kankaiden leikkuu ja tukikankaiden kiinnitys
29.1. Ompelua ja sovitus
30.1. Ompelua

Housujen vyötärökaitale jäi hieman löysäksi joten sitä pitää ottaa vähän sisään. Sen lisäksi pitää vielä ommella kiinnityshakaset ja upslaakit tulee pikeerata. 



HOITO-OHJEET

Miehustakangas:
-          75 % villaa, 24 % polyamidia ja 1 % elastaania
-          pesu vedellä joko käsin tai pyykinpesukoneen käsipesuohjelmalla
-          myös kemiallinen pesu on sallittu
-          silitys maksimissaan 110-asteessa
-          ei saa rumpukuivata eikä valkaista

Taskukangas:
-          75 % triasetaattia ja 25 % polyesteria
-          pesu vedellä 30-asteessa, pesuohjelmalla jonka mekaaninen vaikutus on pienempi
-          kemiallinen pesu sallittu
-          silitys maksimissaan 110-asteessa
-          ei saa rumpukuivata eikä valkaista


Housut tulisi pestä mieluiten käsin tai hellävaraisella käsipesuohjelmalla, maksimissaan 30-asteessa. Myös kemiallinen pesu on ok. Silitys on sallittu maksimissaan 110-asteessa. Ei rumpukuivausta tai valkaisua!


Tarvittavat materiaalit:
-          miehustakangas 2,2 m
-          taskukangas
-          tukikangas
-          langat
-          hakanen

-          vetoketju