Kiinnitettäviä tukikankaita on muutamia erilaisia – kangaspohjaisia, kuitukangaspohjaisia ja neulospohjaisia. Tukikankaassa voi olla myös erilaisia liima-aineita – kalvomainen kiiinnite, sirotekiinnite, pistekiinnite ja verkkokiinnite. Lisäksi on olemassa tukikankaita joita ei kiinnitetä – villaliina, raaveliina, organza ja tylli. Kahta ensimmäistä käytetään lähinnä takeissa ja miesten puvuissa.
Tukikangas valitaan aina huolellisesti käyttötarkoituksen mukaan. Huomioitavia seikkoja ovat muun muassa:
- päällyskankaan paksuus; paksu kangas vaatii vahvemman tukikankaan
- kankaan väri; valkoiseen tukikankaaseen ei kannata laittaa mustaa tai harmaata tukikangasta
- jos päällyskangas kestää vesipesua, tulee myös tukikankaan kestää sitä
- tukikangas tulee valita niin, että siinä oleva liima-aine sulaa sellaisessa lämpötilassa että päällyskangas kestää sen
- jos tuettava kangas on venyvää, tulisi myös tukikankaan olla venyvää
Tukikankaan kiinnittymistä olisi aina hyvä kokeilla ensin koetilkulle – näin vältytään mahdollisilta vahingoilta. Tukikankaiden kiinnityslämpötila on noin 120–150 astetta, mutta kuten yllä on mainittu, tulee ottaa huomioon kangas johon tukikangas kiinnitetään sekä se, että tukikankaita ja liima-aineita on erilaisia. Lämpötilan kanssa kannattaa olla muutenkin tarkkana, sillä jos lämpötila on liian matala, ei liima sula eikä tukikangas kiinnity. Jos lämpötila on taas liian korkea, liima-aine muuttuu juoksevaksi ja valuu läpi tukikankaasta ja päällyskankaasta.
Sopiva kiinnitysaika tukikankaalle on noin 8-10 sekuntia, mutta tämäkin voi vaihdella materiaalien ja esimerkiksi prässin tehokkuuden mukaan. Kappaleiden tulisi antaa levetä tukikankaiden kiinnittymisen jälkeen mieluiten yön yli, sillä tukikankaat kiinnittyvät lopullisesti vasta jopa tuntien päästä.
Vuori parantaa vaatteen laskeutuvuutta, mutta antaa sille myös ryhtiä ja estää sen venymistä. Jos käytettävä kangas on ohutta, vuori ehkäisee läpinäkyvyyttä. Vuori eristää myös lämpöä ja suojaa vaatetta sisältä hankaukselta ja esimerkiksi hikoilulta. Vuori helpottaa myös vaatteen pukemista päälle – useimmat vuorimateriaalit ovatkin melko liukkaita tästä syystä! Tämän kaiken lisäksi vuori helpottaa ompelijan työtä koska sillä voidaan korvata reunojen muotokaitaleita ja vuoritettu vaate vaikuttaa heti paljon huolitellummalta kuin ei-vuoritettu tuote.
Vuorikankaita on useita erilaisia eri tarkoituksiin ja niitä valmistetaan erilaisista materiaaleista. Yleisimpiä materiaaleja ovat viskoosi, asetaatti, polyamidi ja polyesteri. Yleisesti ottaen vuorikankaat ovat liukkaita ja ohuita jotta ne helpottavat vaatteen päälle pukemista. Vuorikangas voi olla myös esimerkiksi paksumpaa tikkivuorta jonka tehtävänä on eristää lämpöä. Vuorikangas voi olla myös joustavaa, mikäli sitä käytetään neulostuotteeseen.
Kun ommellaan hameeseen vuoria, tulee ottaa huomioon hameen rakenne ja miten vuori kiinnitetään hameeseen. Vuori voi olla samanlainen kuin miehusta, mutta usein on kannattavaa tehdä yksinkertaisempi vuori. Esimerkiksi vekkihameessa vuoriin ei kannata lähteä välttämättä tekemään laskoksia vaan fiksumpaa on tehdä yksinkertainen vuori jota on kellotettu. Hameen vuori on yleensä noin 2 cm lyhyempi kuin miehusta.
// Tehtävä 3 puuttuu vielä, täydennän merkintää myöhemmin!