torstai 22. tammikuuta 2015

Trendien syntyminen

Tyyli on George Sprolesin ja Leslie Burnsin vuoden 1994 määritelmän mukaan tunnusomainen esitystapa, jolle on tyypillistä useat samankaltaiset osat ja tekijät. Tyyli koskee monia asioita – muotia, taidetta ja jopa politiikkaa. Esimerkiksi myös Lady Gaga on luonut oman tyylinsä, ja vaikka tyylit ovatkin usein julkisuuden henkilön luomia, niin niitä eivät muut aina imitoi. Mielestäni muotitrendien tutkijan Ana Nuutisen määritelmä tyylistä on hyvä. Hän sanoo että tyyli on valinta, jonka yksilö tekee vallitsevista muodeista.

Muoti taas on ”tuotteenomainen tyyli tai käyttäytymismalli, jonka hetkellisesti omaksuu huomattava määrä sosiaalisesta piiristä, sillä se koetaan yleisesti hyväksyttäväksi tiettyyn aikaan ja paikkaan”. Yleensä kun puhutaan muodista sillä viitataan pukeutumiseen, mutta myös muiden tuoteryhmien yhteydessä voidaan puhua muodista. Muoti-ilmiöillä on rajallinen elinikä.

Trendillä tarkoitetaan suuntausta, joka tietyllä tyylillä on tietyssä ajassa ja paikassa.  Perinteinen muoti trendi on trenditoimistojen tekemä, analysoitua tietoa tulevaisuudesta, mutta on myös kuluttajien tuottamia trendejä. Vaateteollisuudessa on elintärkeää tietää mitä kuluttajat haluavat ostaa tulevana sesonkina ja siksi trendeillä ja niiden ennustamisella on suuri rooli muodissa.

Trenditoimistojen tehtävä on tehdä trendiennusteita, jotka ennakoivat tulevien sesonkien trendejä. Nämä trendiennusteet julkaistaan ja esitellään alojen ammattilaisille erilaisissa seminaareissa ja workshopeissa. Ennusteet auttavat valmistajia, jälleenmyyjiä sekä ostajia tuottamaan ja hankkimaan muotia, tyylejä ja värejä, jotka ovat suosittuja tulevana sesonkina.


Lady Gaga Bazaar lehdessä.



Muotitrendeissä on kolme yleisesti hyväksyttyä syntymekanismia. Ne ovat trickle-down –teoria, trickle-across –teoria ja trickle up –teoria.

Trickle-down –teorian mukaan innovaatioita tuottavat muotisuunnittelijat ja eliitti. Tämän mallin mukaan trendit leviävät yhteiskunnassa alaspäin, eliitistä keskiluokkaan. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että alempi luokka haluaa näyttää samalta kuin ylempi luokka, joten he kopioivat tyyliä näiltä. Kun alemmat luokat rupeavat muistuttamaan liikaa yläluokkaa, keksii yläluokka uuden innovaation erottuakseen alemmista luokista. Tämä on mielestäni havaittavissa nykyään siinä, että muoti-ilmiöt leviävät helposti esimerkiksi julkkisten kautta. Esimerkiksi kun Lady Gaga nousi julkisuuteen, hänellä oli todella vaaleat hiukset ja suorat otsahiukset, ja huomasin töissä että monet nuoret naiset halusivat samanlaiset hiukset. 

Trickle-across –teorian mukaan innovaatio voi syntyä missä sosioekonomisessa luokassa tahansa ja levitä vaakasuorasti. Teoria syntyi 1960-luvulla jolloin vaatteiden massatuotanto ja halpavaatteet kehittyivät, sillä kaikilla yhteiskuntaluokilla oli tasavertaisempi mahdollisuus hankkia muotia ja kehittää innovaatioita ja levittää niitä eteenpäin. Nykyään trendit ja muoti-ilmiöt leviävät helposti sosiaalisessa mediassa. Jos joku nuori on keksinyt hyvän tai hauskan jutun ja laittaa siitä kuvan esimerkiksi Instagramiin, niin se leviää nopeasti ympäri maailman.

Trickle-up – teoriassa innovaatiot syntyvät alemmissa yhteiskuntaluokissa, erityisesti nuorten keskuudessa, josta ne leviävät ylöspäin. Tämä teoria on kehitetty 1970-luvulla jolloin nuorisomuoti oli tärkeässä osassa kulttuuria. Tästä hyvänä esimerkkinä on mielestäni juurikin 70-luvulla syntynyt punk-ilmiö, joka kehittyi nuorten keskuudessa ja nousi sieltä huippumuotiin asti.

Itse en juurikaan seuraa muotia, muutoin kuin että huomaan joskus että ostan samantyylisiä vaatteita kuin esimerkiksi lempinäyttelijöilläni ja muusikoilla, eli trickle-down –teoria vaikuttaisi minuun. Mielestäni oli vaikeaa miettiä mihin kuluttajakategoriaan kuulun, koska olen toisissa asioissa hyvinkin kiinnostunut siitä mikä on uutta esim. pelikonsolit yms., mutta vaatteiden ja muodin suhteen en ole yhtä innostunut. Tykkään kyllä pukeutua tietyllä tapaa muodikkaasti, mutta lähinnä ostopäätökseni perustuvat siihen mistä itse pidän, enemmän kuin siihen mikä olisi trendikästä juuri sillä hetkellä. Uskoisin että kuulun itse myöhäiseen enemmistöön ja toisinaan varhaiseen enemmistöön.



Adam Lambert ja Jensen Ackles ovat molemmat "tyyli-ikoneitani". 


Trendeillä, tyyleillä ja tuotteilla on rajallinen elinikä, eli muodin elinkaari. Tällä elinkaarella on neljä vaihetta esittely-, kasvu-, hyväksymis- ja taantumisvaihe.

Esittelyvaiheessa innovaatio esitellään markkinoille ja sitä on saatavilla vain rajallinen määrä. Tämä vaihe houkuttelee kuluttajakategorioista pienintä eli innovaattoreita.  Kasvuvaiheessa kilpailu alkaa lisääntyä ja innovaatio saa lisää näkyvyyttä. Jos innovaatio on joku tuote, sen myynti kasvaa rajusti ja voidaan puhua jo trendistä. Hyväksymisvaiheessa trendi leviää laajemmalle saavuttaen varhaisen ja lopulta myös myöhäisen enemmistön. Tämä on elinkaaren pisin vaihe, joka lisää valmistajien välistä kilpailua ja näin ollen laskee hintoja, jolloin voidaan puhua massatuotannosta. Viimeisessä vaiheessa, taantumisessa, trendi poistuu muodista, sen myynti laskee ja viimeiset kappaleet päätyvät alennusmyyntiin.


Itse en osaa yhtään sanoa mikä voisi olla muodissa vuoden päästä, en taida tietää edes mikä on tällä hetkellä muotia. :D Mutta jos osaisin veikata että mikä on vuoden päästä muodissa, siitä olisi paljon hyötyä työskennellessä vaatetusalalla, koska voisin valmistautua  tuleviin trendeihin hankkimalla oikeanlaisia kankaita ja valmistamalla halutunlaisia tuotteita ja esitellä niitä innovaationa kuluttajille. Vaatemyyjien olisi varmasti tietää jotain trendien syntymisprosessista sillä silloin heidän olisi helpompi tarkkailla mitä ihmiset haluavat ostaa nyt ja mitä he haluavat ostaa vuoden päästä. Näin ollen voisi tilata oikeita tuotteita myyntiin oikeaan aikaan ja tietäisi milloin laittaa vaatteet alennukseen. On myös vaatemyyjälle eduksi jos osaa suositella muodista kiinnostuneelle asiakkaalle jotain innovaatiota ennen kuin se on jo hyväksymisvaiheessa elinkaartaan. 


Lähteet: 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti