sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Alan yritykset ja yrittäjyys

Out In Design
Vellamonkatu 10
00550 HELSINKI

http://www.outindesign.fi/

Teen tämän tehtävän työssäoppimispaikastani, Out In Designista, jossa kyselin yrittäjyydestä yrityksen perustajan, Outin, kanssa. Outi on koulutukseltaan vaatturi, joka päätti vuonna 2004 perustaa oman yrityksen tehtyään ensin useita vuosia töitä freelancerina. Ollessaan freelancerina hän toimi muun muassa kuvausjärjestäjänä, stailistina, pukusuunnittelijana ja puvustajana. Häntä kuitenkin suositeltiin perustamaan oma yritys, sillä toiset yritykset palkkaavat mieluummin toisia yrityksiä kuin freelancerina toimivia henkilöitä. Freelancerit eivät voi myöskään tehdä töitä yksityisille henkilöille, eli asiakkaiden hankkiminen on hieman haastavampaa.

Outin työhistoriaan kuuluu kaikkea mielenkiintoista työtä ja aivan laidasta laitaan, esimerkiksi mainosten, musiikkivideoiden ja näyttämöteosten rekvisitointia ja puvusta, muotinäytösten suunnittelua ja artistien stailausta. Out In Desingnissa valmistetaan melkeinpä mitä vain asiakas pyytää – esimerkiksi esiintymisasut ja maskottipuvut. Outin vahvuutena on ehdottomasti se, että hän osaa käsitellä kaikenlaisia erikoismateriaaleja, nahkasta superloniin. Suomessa hän on ainoita joka valmistaa maskottipukuja erilaisiin tarpeisiin.

Outi työskentelee yksin, mutta hänellä on laaja verkosto eri alojen ammattilaisia ystävinään, joilta hän saa tarvittaessa apua projektien toteuttamiseen. Outin työtilat löytyvät Helsinistä Hermannista jonne asiakas voi tulla tarvittaessa käymään esim. sovitukseen, mutta parhaiten Outiin saa yhteyden sähköpostitse tai soittamalla. Asiakkaita ovat esim. esiintyvät artistit tai vaikkapa mainostoimistot jotka tilaavat asuja asiakkailleen erilaisiin kampanjoihin.

Yrittäjän tärkeimmäksi ominaisuudeksi Outi sanoo rohkeuden. Lisäksi täytyy olla sitkeä ja todella pitää siitä mitä tekee. Täytyy olla myös monipuolinen ja muuntaumiskykyinen, sillä nykyaikana asiat muuttuvat ja kehittyvät nopeasti. Yrittäjän täytyy pysyä koko ajan ajanhermolla esimerkiksi ajatellen sosiaalista mediaa yms.

Kysyttäessä mitä hän tekisi toisin jos hän nyt perustaisi yrityksen, hän mainitsee ainoastaan sen, että hakisi tällä kertaa starttirahaa.

Yrittäjyydessä parasta (ja pahinta myös) on se, että saa määrittää oman työaikansa. Välillä täytyy työskennellä todella myöhään jos jonkun työn deadline häämöttää. Yrittäjyydessä on se hyvä puoli, että saa tehdä työkseen sitä mistä nauttii sekä se, että saa tehdä töitä itselleen, ilman pelkoa siitä että saa esimerkiksi potkut. Yrittäjä saa myös valita kenen kanssa haluaa työskennellä ja parhaassa tapauksessa voi myös valita asiakkaansa jos töitä riittää.

Yrittäjyyden varjopuolia on se, että sosiaaliturvaa ei juuri ole. Kukaan ei maksa tai huolehdi jos esimerkiksi sairastuu pitkäksi aikaa. Yrittäjän on myös vaikea pitää pidempiä lomia, sillä kukaan ei tee yrittäjän töitä tämän ollessa poissa ja näin ollen ei tule rahaakaan. Oman yrityksen perustaminen ei ole myöskään rahallisesti oikotie onneen, sillä Suomessa on muun muassa todella kova verotus.

Outi kehottaakin niitä jotka miettivät oman yrityksen perustamista miettimään tarkkaan, onko valmis ottamaan vastuuta yrityksen pyörittämisestä ja esimerkiksi kaikesta paperityöstä mitä yritys vaatii. Yrittäjällä pitää olla hyvä stressin sietokyky, muuten ei jaksa. Työt pitää olla myös valmis ottamaan mukaan kotiin.

Se mikä Outia auttaa jaksamaan yrittäjyyttä on huumori. Lisäksi on tärkeää, että löytyy vertaistukea muista alan yrittäjistä joille voi puhua asioista jotka painavat mieltä. Satunnaiset irtiotot arjesta auttavat myös. Yrityksensä tulevaisuuden Outi näkee hyvänä – hänellä on tarjota todella monipuolisia palveluita jotka tekevät asiakaspiiristä laajan. Outilla on myös etuna hänen erikoisosaamisensa maskottipukujen valmistajana – kilpailua ei juuri ole.


Itse näen yrittäjyyden potentiaalisena ja ehkäpä ainoana työllistymisen vaihtoehtona koulun jälkeen. Työskentelen tälläkin hetkellä hiusalalla parturi-kampaajana, joka on sellainen ala jossa kuukausipalkalliset työpaikat ovat katoava luonnonvara. Olen itse harkinnut perustavani toiminimen, jonka alla voisin tehdä kaikenlaisia töitä; parturi-kampaajan, maskeeraajan sekä vaatetusompelijan hommia. Uskon ymmärtäväni mitä yrittäjyyteen vaaditaan, ja vaikka koen ajatuksen omasta yrityksestä hieman stressaavana ajatuksena, ymmärrän että se on tosiaan ainoa mahdollisuus työllistää itseäni. Yrittäjyydestä löytyy hyvin tietoa, mutta perustamisprosessia ja starttirahojen yms. hakemista varten tarvitsee varmasti neuvoja. Vaikeinta yrityksen perustamisessa on asiakaspiirin hankkiminen ja omien töidensä jatkuvuuden varmistaminen. Lisäksi esimerkiksi maskeeraajan ja vaatetusompelijan työ on monesti projektiluontoista. Parturi-kampaajan työ on ehkä näistä kolmesta se vakain, ja helpoiten työllistävä. Olen kuitenkin vakaasti päättänyt pyrkiä viemään työuraani siihen suuntaan mikä minua erityisesti kiinnostaa – teatteriin, elokuviin ja muuhun vastaavaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti